INVLOED VAN EEN BABY OP DE RELATIE. RELATIES VERANDEREN COMPLEET ALS ER EEN KINDEREN BIJKOMEN. ER WORDEN OOK TWEE OUDERS GEBOREN EN DAT IS SOMS BEST WEL INGEWIKKELD.

Iedereen kijkt anders naar de geboorte van zijn/haar kind. In Nederland leven veel mensen erg naar de bevalling toe. Veel stellen hebben nog niet echt verder nagedacht dan de bevalling. De meeste stellen denken dat niet zoveel gaat veranderen, als er een baby in hun leven komt. Sommige stellen denken dat hun leven er grandioos op vooruit gaat. Sommigen denken dat het hun relatie zal redden. Anderen verwachten het moeilijkste en hopen er het beste van. Als na de geboorte van het eerste kind de endorfinen een beetje zijn uitgewerkt, kan het zijn dat men zich emotioneel, ge├»rriteerd, angstig of humeurig voelt. Dat komt vaak voor en het is niets om je voor te schamen. Moeite met concentreren en slapen is veel voorkomend. Ook mannen kunnen gevoelens ervaren als stress, zich ongelukkig voelen, piekeren en lijden aan slapeloosheid.

Jonge ouders hebben achtmaal zoveel ruzie als kinderloze stellen. Als je je rot voelt, heeft dat ook invloed op je partner. De wetenschap spreekt van spiegelneuronen. Die maken dat we ons kunnen verplaatsen in de ander en letterlijk voelen wat onze partners voelen. Op het moment dat je er helemaal doorheen zit, zit je niet op een gestreste partner te wachten (Johnson S., 2014). Van alle stellen wordt tweederde tijdens de eerste drie jaar ongelukkiger met elkaar. Een derde blijft blij met elkaar (Gottman & Gottman 2007). Stellen die gelukkig blijven, staan voor dezelfde uitdagingen, maar ze gaan er op een andere manier mee om (Cowen C., Cowen P., 1992). De stellen die geen manieren vinden om deze problemen te overwinnen hebben een twee keer zo grote kans om uiteindelijk uit elkaar te gaan.

Hoe weten partners dat ze relatieproblemen hebben? Soms zijn ze er zich niet eens bewust van. Sommige stellen hebben repeterende conflicten, soms duidelijk zichtbaar en soms onzichtbaar. Zichtbare strijd uit zich in ruzies en escalaties. Onzichtbare conflicten uiten zich in vermijding, terugtrekken, stiltes of mensen gaan zich storten op hun werk (vaker bij mannen). Mensen vallen terug in verslavingen waar ze vroeger mee kampten, eetbuien, drinkbuien of blowen. Ook kunnen de problemen zich uiten door onbestemde en onbekende klachten, zowel bij ouders als bij kinderen. Maar ook door psychische klachten; somberheid en depressie, angstklachten en toenemende onrust en gepieker. Of overspannenheid.

Het is niet voor niets dat 40% van de stellen uit elkaar gaan binnen de eerste paar jaar van het ouderschap. 81% van de stellen gaan in deze periode door een matig tot zware relatiecrisis (Gottman, 2007). Dit zijn schokkende cijfers! Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de verwachtingen van ouders over hoe ze deze overgang maken cruciaal zijn. Je kan je voorbereiden op deze transitie naar het ouderschap.

Maarten van der Linde

Author Maarten van der Linde

More posts by Maarten van der Linde

Leave a Reply