‘Smeed het ijzer in dit geval als het nog koud is’

Psycholoog Maarten van der Linde weet veel van familierelaties. Hij adviseert over het coronavirus: heb het erover vóór het kerstdiner en niet als er al in oma’s gezicht is gehoest.Waar kerst aan elkaar hangt van tradities en vaak in een vaste familiesamenstelling wordt gevierd, moeten we nu collectief overschakelen op een alternatief plan. ,,Sowieso is het best lastig om met de familie een plan te bedenken waarin iedereen zich gehoord voelt’’, zegt Maarten van der Linde (39). ,,En dan hebben we ook nog het coronavirus waar ieder zijn eigen ideeën over heeft.’’

Maarten van der Linde
Maarten van der Linde

Waar de een zich netjes aan de voorschriften wil houden, vindt een ander dat je daar best wat losser mee kunt omgaan. ,,Ik adviseer: ga hierover van tevoren in gesprek en niet pas als er tijdens het kerstdiner al in oma’s gezicht is gehoest. Vraag op een open manier waar iedereen zich goed en veilig bij voelt. Smeed het ijzer als het koud is.’’ Als uit zo’n gesprek geen eenduidig beleid komt, kan Van der Linde zich voorstellen dat de stem van de risicogroepen in de familie zwaarder weegt, of dat je desnoods de RIVM-regels laat gelden als onpartijdige scheidsrechter.

https://www.ad.nl/nlthuis/ultieme-kersttips-van-de-kenners-zorg-voor-veel-heel-veel-lampjes~a064dee7/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2Fsearch%3Fclient%3Dfirefox-b-m%26ei%3DligLYMKtBZO_sAeE2pHYAQ%26q%3Dmaarten%2Bvan%2Bder%2Blinde%2Bpsycholoog%26oq%3Dmaarten%2Bvan%2Bder%2Blinde%26gs_lcp%3DChNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwEAEYATIFCC4QkwIyCAgAEMcBEK8BMgIIADICCAAyCAgAEMcBEK8BMgIIADIICAAQxwEQrwEyBAgAEB5QxpQBWMaUAWD0qAFoAHAAeACAAUWIAXSSAQEymAEAoAEBwAEB%26sclient%3Dmobile-gws-wiz-serp

https://www.dvhn.nl/extra/Kerst-2020-is-anders-door-corona-maar-hier-zijn-tips-om-het-t%C3%B3ch-feestelijk-te-maken-26279543.html

Algemeen Dagblad Magazine: Over Covid-19 en Kerst 12-12-2020 https://www.ad.nl/

Psycholoog Maarten van der Linde weet veel van familierelaties. Hij adviseert over het coronavirus: heb het erover vóór het kerstdiner, en niet als er al in oma’s gezicht is gehoest. 

Waar kerst aan elkaar hangt van tradities en vaak in vaste familiesamenstelling wordt gevierd, moeten we nu collectief overschakelen op een alternatief plan. ,,Sowieso is het lastig om met zo’n groep een plan te bedenken waarin iedereen zich gehoord voelt,” zo zegt familiepsycholoog Maarten van der Linde (XX). ,,En dan hebben we ook nog het coronavirus waar iedereen zijn eigen, verschillende ideeën over heeft.”

Want waar de één zich netjes aan de regels wil houden en bang is om het virus op te lopen, vindt een ander dat je best wat losser met de officiële regels kunt omgaan. ,,Ik zou adviseren: ga van te voren hierover met elkaar in gesprek en niet pas als er tijdens het kerstdiner al in oma’s gezicht is gehoest. Vraag op een open manier waar iedereen zich goed en veilig bij voelt en smeed het ijzer als het koud is.” Als uit zo’n gesprek niet een eenduidig beleid komt, zou Van der Linde zich kunnen voorstellen dat de stem van de risicogroepen in de familie zwaarder weegt, of dat je desnoods de RIVM-regels als onpartijdige scheidsrechter laat bepalen. 

Om de familiebanden goed te houden, zou Van der Linde er dit corona-jaar voor pleiten om een zo empathisch mogelijk toon aan te slaan en elkaars visie te allen tijde te respecteren. ,,Wij zijn bijvoorbeeld met vijf kinderen thuis. Normaal gesproken is kerst één grote samenkomst, maar nu moeten we het los van elkaar vieren en staan mijn ouders voor een dilemma: naar wie van de kinderen gaan we toe? Dan is het de kunst om te denken: als zij een goede tijd hebben, dan is het goed – of dat nou bij mij of mijn broer of zus is. Die ‘alles is goed’-houding, dat is best een mooie kerstgedachte, toch?”

Maarten van der Linde

Author Maarten van der Linde

More posts by Maarten van der Linde

Leave a Reply